Energielabel

Uw woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een nieuwe woning is het daarom van belang betrouwbare informatie te hebben over de energiekwaliteit van een woning. Daarom is er het energielabel woningen.

Verkopers en verhuurders van woningen zijn sinds 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te laten zien. Dit label is per 1 januari 2010 vernieuwd. De vernieuwing heeft vooral betrekking op de actualisatie van de software en de werkwijze van de adviseur. Daarnaast is ook de lay-out aangepast en worden er meer toelichtingen gegeven bij energiebesparende maatregelen. De eisen die gesteld zijn aan de manier waarop gecertificeerde energielabeladviseurs het gebouw opnemen zijn aangescherpt. Ook is de controle op labeladviseurs en hun vakbekwaamheid aangescherpt evenals de sanctionering bij het niet werken volgens de eisen. De wijze van opnemen is zo aangepast, dat de kans op afwijkingen door verkeerde opnamegegevens kleiner is.

Wat is het energielabel voor woningen?

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A tot en met G) en kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van andere soortgelijke woningen. Energielabel A (donkergroen) is zuinig, energielabel G (rood) is onzuinig.Door het energielabel ziet u in een oogopslag of een woning zuinig of onzuinig is ten opzichte van andere woningen van hetzelfde type. De verwachting is dat zuinige woningen makkelijker verkocht of verhuurd worden, en dat de waarde ervan stijgt. Dat is een extra reden om te investeren in energiebesparing. En energiebesparing is nodig om klimaatverandering tegen te gaan.

Is het energielabel verplicht?

Verkopers en verhuurders van woningen zijn sinds 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te overhandigen. Belangstellenden kunnen zo de energiekwaliteit van een woning meewegen in hun beslissing om die woning te huren of te kopen. Op het moment dat woningen van bewoner wisselen, dient de verkoper of verhuurder het energielabel te overhandingen aan de nieuwe eigenaar of nieuwe huurder.

Uitzonderingen

  • Huizen die jonger zijn dan tien jaar hebben geen verplichting tot een energielabel. Deze zijn al energiezuinig gebouwd.
  • Als u een Energie Prestatie Advies of EPA nu: Maatwerkadvies Energiebesparing) heeft laten opstellen door een gecertificeerd adviseur en tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008, dan hoeft u geen energielabel te laten maken.
  • Er zijn nog enkele andere uitzonderingen. Kijk daarvoor, en voor meer informatie over de uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl

Hoe kom ik aan een energielabel?

Alleen gecertificeerde adviseurs mogen een energielabel toekennen aan uw woning. Zo'n adviseur heeft daarvoor een speciale opleiding gevolgd. De adviseur komt altijd bij u thuis langs om het label van de woning op te meten.

Samenwerkend adviseur vinden

Wij werken samen met Energielabel Haaglanden

Energielabel Haaglanden is een gecertificeerd bedrijf en is gerenommeerd in het afgeven van energie-Indexen. Verder kunt u bij hen terecht voor definitieve energielabelsmaatwerkadvies voor woningen en bedrijven.

Wat kost een energielabel?

Een adviseur mag zelf de kosten bepalen voor het opstellen van een energielabel. Vraag daarom bij meerdere adviseurs om een prijsopgave vooraf. De kosten zullen afhankelijk zijn van de woning: een groot huis vergt meer werk dan een klein huis.

Geldigheid van label

Het energielabel is geldig tot tien jaar na de opnamedatum. Daarna moet de eigenaar bij verkoop of verhuur van de woning opnieuw een label aanvragen.De energielabels die voor 1 januari 2010 zijn afgegeven blijven gelden tot maximaal tien jaar na afmelddatum. Als u al een label heeft kunt u kosteloos een aanvullend document downloaden. Dit document geeft de informatie over uw 'oude' energielabel weer in de vernieuwde lay-out. Deze aanvulling is niet verplicht maar wel handig als leeswijzer. U krijgt dus geen nieuw label.

Klachtenregeling

Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met de beoordeling van uw huis. Meld dat in eerste instantie aan uw gecertificeerde energielabeladviseur. U kunt de opnamegegevens opvragen en deze met de adviseur bespreken. Komt u er samen niet uit, dan kunt u een klacht indienen via www.energielabelklachten.nl Een onafhankelijke instantie bekijkt de klacht en controleert of het energielabel zorgvuldig is opgesteld. Als laatste mogelijkheid is er ook nog een geschillencommissie, alle gecertificeerde energielabeladviseurs zijn hierbij aangesloten.

Meer informatie

  • Meer informatie over het energielabel is te vinden op website www.rijksoverheid.nl
  • U kunt met vragen over het energielabel ook bellen met publieksvoorlichting van de Rijksoverheid (Postbus 51). Het gratis telefoonnummer is: 0800 8051 (op werkdagen bereikbaar van 8:00 uur tot 20:00 uur).

VRAGEN?

Vertel het ons, wij helpen u graag verder.


Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms