Horeca, de heerlijke sector

Delft kent één van de hoogste dichtheid aan horeca gelegenheden. Als lokale bedrijfsmakelaar hebben wij veel ervaring met de verhuur en verkoop van horeca bedrijven en panden.

Wij concentreren ons vrijwel geheel op Delft en in het bijzonder de binnenstad. Als ondernemer en binnenstadbewoner komen wij zelf wekelijks bij vele horeca ondernemers over de vloer en zijn wij dus goed op de hoogte van de markt.

Wij verhuren en verkopen restaurants, cafe's, hotels, lunchrooms en helpen bij bestemmingsconversie en de opzet van een horeca bedrijf.

Wij zijn een grote fan van Delftse horeca en vinden dat deze sector onze stad tot de gezelligste stad van Nederland maakt !

Een prachtige Beestenmarkt, Doelenplein en de Markt zelf zijn al 3 zeer bijzondere pleinen naast de fraaie grachten met de vele terrasboten.

Kom naar Delft en geniet met ons mee !

U wilt een zaak beginnen ?

U heeft wellicht reeds lang een droom om een leuke horeca zaak te hebben.

 • Bedenk goed wat u wilt en of dit nou echt wel een goed idee is.

 • Verken de markt en bezoek en bekijk mogelijke concurrenten: meer van het zelfde is niet beter, doe het beter of anders.

 • Maak een ondernemingsplan waarin u gedetailleerd de financiële kant onderbouwt van uw plan. Neem hiervoor ook zeker contact op met een boekhouder of accountant. De verhuurder en wij als makelaar vinden dit erg belangrijk. U komt zo serieus over en u weet zelf ook of uw plannen wel gaan werken. Reken u zelf dus ook niet rijk !

 • Realiseert u dat een zaak opzetten tijd kost; de eerste jaren kosten vaak geld, daarna gaat u verdienen.

 • Bekijk het aanbod op onze website en fundainbusiness, alsmede ander sites van andere partijen. Loop door de stad en bekijk de verschillende locaties, drink er een kop koffie en kijk eens hoe alles reilt en zeilt.

 • Ga een gesprek aan met een bank, dan wel een financier. Bedenk u zelf wel dat u zonder eigen vermogen echt geen horeca gelegenheid gefinancierd krijgt. Banken en verhuurders eisen dit vrijwel zonder uitzondering.

 • Indien u perspectieven goed zijn, maak dan eens een afspraak om locaties te gaan bekijken en leg uw plannen bij ons voor. Wij zullen u dan ook wijzen op mogelijke locaties.

 • Indien u een passende locatie heeft gevonden, regelen wij samen met u het papierwerk.

In het kort is dit de handleiding om te komen tot het uitkomen van uw droom.

De gemeente en bestemmingsplannen

De gemeente Delft heeft voor heel Delft bestemmingsplannen. In de binnenstad is er een duidelijk horeca beleid. Horeca uitbreidingen op nieuwe locaties is altijd lastig, maar niet onmogelijk op de juiste plekken. Horeca vestigen op een locatie waar dit reeds aanwezig is, is altijd makkelijk mits gelijkwaardig qua gebruik.

De gemeente heeft een speciale ondernemersdesk waar u met uw vragen terecht kunt:

Het Ondernemersplein

De gemeente Delft beschikt over een aantal accountmanagers. Deze begeleiden u als ondernemer bij ingewikkelde vragen en vergunningstrajecten.

 

Bij de accountmanagers kunt u terecht voor:

 • Informatie over het starten van een bedrijf
 • Hulp bij het indienen van plannen en aanvragen
 • Informatie over relevante gemeentelijke producten
 • Informatie over alle gemeentelijke vergunningen en hun onderlinge samenhang
 • Informatie over huisvesting zoals bedrijfsterreinen, kantoorlocaties, winkels en bedrijfsverzamelgebouwen
 • Kennis van gemeentelijk en regionaal beleid over vestigingsmogelijkheden
 • Kennis over de stad Delft en ontwikkelingen binnen de stad
 • Begeleiding bij complexe zaken.

Horeca accountmanagers:

Jaap van Konijnenburg: horeca en detailhandel
Rob van der Plas: evenementen en horeca

De accountmanagers zijn bereikbaar via telefoonnummer 14015. Of kijk op de website van de gemeente Delft.

Bestemmingen binnenstad Delft

Categorie 1 'lichte horeca'

Horeca bedrijven die, gelet op hun activiteiten, overwegend overdag en 's avonds zijn geopend en niet in de nacht. Dit hoofdzakelijk voor de verstrekking van etenswaren, maaltijden en dranken, al dan niet in combinatie met het tegen vergoeding verstrekken van logies. Hierdoor veroorzaken zij slechts beperkte hinder voor omwonenden. Binnen deze categorie worden de volgende subcategorieën onderscheiden:

1a. Aan de detailhandelsfunctie verwante horeca bedrijven zoals: broodjeszaak, crêperie, croissanterie, cafetaria, koffiebar, theehuis, lunchroom, ijssalon, snackbar, toko.
1b. Overige lichte horeca bedrijven zoals: bistro, eetcafé, kookstudio, pannenkoekenhuis, restaurant, shoarmazaak/grillroom, wijn- of whiskyproeverij.

Categorie 2 'middelzware horeca'

Bedrijven die, gelet op hun activiteiten, relatief grote verkeersaantrekkende werking kunnen hebben en/of overwegend ook delen van de nacht zijn geopend. Dit hoofdzakelijk voor de verstrekking van dranken, al dan niet in combinatie met het verstrekken van etenswaren en maaltijden. Hierdoor kunnen zij aanzienlijke hinder voor omwonenden veroorzaken:

Horeca bedrijven zoals:
- bedrijven genoemd onder 1a en 1b met een vloeroppervlak van meer dan 400 m²;
- bedrijven uit categorie 1 die gelet op de aard van hun omgeving ook delen van de nacht geopend zijn;
- bar, bierhuis, café, pub, biljartcentrum, café-restaurant.

Categorie 3 'zware horeca'

Bedrijven die voor een goed functioneren ook 's nachts geopend zijn. Dit hoofdzakelijk voor de verstrekking van dranken, al dan niet in combinatie met etenswaren en maaltijden en die tevens een groot aantal bezoekers aantrekken en daardoor grote hinder voor de omgeving met zich mee kunnen brengen:

Horeca bedrijven zoals:
- bar-dancing, dancing, discotheek, nachtclub, zalenverhuur/partycentrum (regulier gebruik ten behoeve van feesten en muziek-/dansevenementen).

Categorie ‘sociëteit’; Sociëteiten en studentensociëteiten

Horeca inrichtingen die specifiek bedoeld zijn voor leden van een vereniging of organisatie en waar naast horeca activiteiten ook sociaal-maatschappelijke activiteiten plaatsvinden in een semi-besloten karakter.

VRAGEN?

Vertel het ons, wij helpen u graag verder.


Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.