Ypenburg

Ypenburg is een wijk in Den Haag, ontwikkeld op de locatie waar zich sinds 1936 het Vliegveld Ypenburg bevond. Nadat het vliegveld op 20 september 1992 was gesloten, werd vanaf 1997 op deze locatie een nieuwe Vinex-wijk ontwikkeld voor circa 30.000 bewoners. In 2002 kwam Ypenburg door een door de provincie voorgeschreven gemeentelijke herindeling bij Den Haag, ten koste van delen van de gemeenten Rijswijk, Pijnacker en Nootdorp. Samen met de aangrenzende wijken Hoornwijk, Forepark en Leidschenveen vormt Ypenburg vanaf 2002 Leidschenveen-Ypenburg, het achtste stadsdeel van Den Haag.

Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 waren Vliegveld Ypenburg en omgeving het toneel van hevige gevechten. Duitse luchtlandingstroepen veroverden het militaire vliegveld als onderdeel van het plan om de residentie bij verrassing te overmeesteren. De snelle herovering van het vliegveld was een van de weinige Nederlandse successen tijdens de meidagen van 1940. (zie: De slag om de residentie)

Buurten

De wijk Ypenburg bestaat uit zes buurten: De Bras, Singels, Waterbuurt, Bosweide, De Venen en Morgenweide. De buurtnamen zijn deels afgeleid van de voormalige projectbenamingen zoals die door de projectontwikkelaar zijn bedacht. Veel nieuwe bewoners verwarren hun buurtnaam met de wijknaam. Sinds de herverdeling van de gemeente Den Haag in 2002 is de juiste indeling als volgt: Stad = Den Haag, Stadsdeel = Leidschenveen-Ypenburg, Wijk = Ypenburg. Hierna volgen de buurten en de straten. Projectnamen als Boswijk en Waterwijk passen niet meer in de onderverdeling, daarom heeft de gemeente Den Haag besloten om de namen om te dopen in respectievelijk Bosweide en Waterbuurt.Verkeer en vervoer

De wijk Ypenburg ligt tussen de snelwegen A13, waarmee de wijk is ontsloten via afrit 8 "Delft-Noord", de A4, waarmee de wijk is ontsloten via afrit 10 "Rijswijk-Centrum" en de A12, waarmee de wijk is ontsloten via afrit 5 "Nootdorp". De A13 en A4 zijn aan de westzijde verbonden via knooppunt Ypenburg. De A4 en A12 zijn aan de noordzijde verbonden via knooppunt Prins Clausplein.

De wijk wordt ontsloten door tramlijn 15 tussen Den Haag Centraal en Nootdorp en RandstadRail 19 tussen Leidschendam en Delft.

Sinds 2005 heeft de wijk ook een eigen treinstation: Den Haag Ypenburg, gelegen aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Op dit station stopt in beide richtingen ieder half uur een Sprinter. Op weekdagen vertrekt er in beide richtingen elk kwartier een trein.


Bedrijfsobjecten in Ypenburg

Momenteel geen bedrijfsobjecten beschikbaar in deze wijk.

In deze wijk (ver)kopen?

Maak een afspraak met Björnd


Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms